A blog fő profilja, hogy a függőségekkel foglalkozzék saját tapasztalatból merítve. Kiemelten a társfüggéssel (kodependencia) és az alkoholizmussal. Úgy gondolom ez a két betegség, igen, betegség és nem jellembeli fogyatékosság, sok éve Magyarországon népbetegséggé nőtte ki magát. Szükséges foglalkozni vele.

(Saját tapasztalat a Melody Beattie meditációk alatt olvasható.)

Napi meditáció - KONFLIKTUS ÉS TÁVOLABBRA HELYEZKEDÉS - Szeptember 11. - (Melody Beattie - 365 nap, 365 meditáció)

2010. szeptember 11., szombat.



Egy kapcsolatban vannak csodálatos időszakok, amikor mindkét fél számára simán mennek a dolgok, és egyiküknek sem kell túlságosan foglalkoznia az eltávolodás gondolatával. De vannak időszakok, amikor az egyik válságba kerül vagy változáson megy át; ilyenkor el kell távolodnunk tőle.
Azután vannak olyan feszült időszakok, amikor mindkét félnek komoly problémákkal kell foglalkoznia. Mindketten hiányt szenvednek, és egyiküknek sincs mit adnia.
Ezekben a periódusokban nehéz távolabbra helyezkedni, és magunkkal törődni.
Ezekben a pillanatokban nagy segítség, ha nevén tudjuk nevezni a problémát. Mindkét ember a problémák örvényében kapálózik, hogy meggyógyulhasson. Egyiküknek sincs mit adnia, legalábbis pillanatnyilag. Ugyanakkor mindkettejüknek különösen nagy szükségük van a másikra.
Ez a probléma.
Mi a megoldás?
Lehet, hogy nincs tökéletes megoldás. A kulcs most is a távolabbra helyezkedés, de ez nem megy, főleg, ha nekünk is szükségünk van támogatásra. De ezt a másik fél is inkább igényli, semmint felajánlja.
Mégis törekedhetünk arra, hogy eltávolodjunk. Feldolgozhatjuk saját érzéseinket. Átmeneti időszaknak tarthatjuk ezt a kapcsolatban, és lemondhatunk arról, hogy olyasmit várjunk a másiktól, amit az most nem tud megadni.
És ne várjuk el magunktól sem, hogy most adjunk.
A kommunikáció segít. Jó kezdés, ha pontosan megfogalmazzuk a problémát, és szégyenkezés vagy vádaskodás nélkül beszélünk róla. Segít, ha egyéb támogató rendszereket találunk, vagy más módot arra, hogy igényünk kielégüljön.
Mégis – még a lehető legjobb kapcsolatban is – felelősek vagyunk azért, hogy gondoskodjunk magunkról. Még a legszeretetteljesebb, legegészségesebb kapcsolatokban is nyugodt lélekkel számíthatunk arra, hogy az eltérő szükségletek konfliktust okoznak, és a két fél gondjai ütköznek egymással. Ez is hozzátartozik a szerelem, a barátság, és a családi élet körforgásához.
Ha egészséges kapcsolatról van szó, a válság nem húzódik el a végtelenségig. Vissza fogjuk nyerni egyensúlyunkat. És a másik is meg fogja találni.
Mondj el mindent, ami a szívedet nyomja! Dolgozd fel! Legyenek józanok és egészségesek a magaddal és a másikkal szembeni elvárásaid.
Egy jó kapcsolat fennmarad és túléli a mélypontokat. Néha szükségünk van ilyen mélypontokra, hogy mind a ketten fejlődhessünk, és külön-külön levonhassuk a tanulságokat.
Néha nem számíthatunk azokra, akikre általában számíthatunk. Más módot is találhatunk arra, hogy gondoskodjunk magunkról.
Ma észben tartom, hogy még a legjobb kapcsolataimnak is vannak mélypontjai. Ha azonban ez a mélypont a norma, elgondolkodom azon, kívánatos-e számomra ez a kapcsolat. Ha a mélypont csupán időleges, megértéssel fordulok magam és a másik felé. Istenem, segíts észben tartanom, hogy a segítség és támogatás nem egyetlen ember révén érkezik hozzám. Segíts, hogy nyitott legyek az önmagamról való gondoskodás más egészséges lehetőségei felé, ha a szokásos támogatás nem elérhető.

Nem is nagyon van erre a meditációra saját példám, mert ami volt, azt leírtam már a volt barátommal kapcsolatban. Egyedül vele működött eddig az életemben ideig, óráig, a távolodás és közeledés és csakis akkor, amikor meghitt és őszinte volt a kapcsolatunk.
Tehát a fenti meditáció csakis akkor működik nálam, amikor nem a függőségem (társfüggés) irányít, hanem az őszinte gyógyulásom.  

Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

 
A szavak ablakok vagy falak?! © Copyright 2010 | Design By Gothic Darkness |