A blog fő profilja, hogy a függőségekkel foglalkozzék saját tapasztalatból merítve. Kiemelten a társfüggéssel (kodependencia) és az alkoholizmussal. Úgy gondolom ez a két betegség, igen, betegség és nem jellembeli fogyatékosság, sok éve Magyarországon népbetegséggé nőtte ki magát. Szükséges foglalkozni vele.

(Saját tapasztalat a Melody Beattie meditációk alatt olvasható.)

Rejtett erő - Belső béke

2011. március 25., péntek.

Belső béke 

Tisztaság/higgadtság

Láttál már gyógyuló alkoholistát az AA-ban, aki éveken át tartó szabadságot ért el az alkoholtól, és észrevetted, hogy milyen nyugodtnak és önbizalommal teltnek tűnt?

Lehet, hogy meg is kérdezted önmagadtól: „Hogy tűnhet egy volt, reménytelen alkoholista hirtelen higgadtnak és magabiztosnak? Bárcsak én is olyan lehetnék?!”
Ez a higgadt ember rendelkezik Isten ajándékával a „belső békével”, valószínűleg az alkoholistáknál a leghatékonyabb mód a józanság fenntartására. Elérheted ezt az érzést, ha követed az AA 11. Lépését. Az imádkozás és a meditáció nyit utat a belső békéhez.

Mi a belső béke?

A belső békét legtömörebben úgy határozhatjuk meg, hogy „jól érezzük magunkat”. A belső békével rendelkezők nem rohannak, nem zaklatottak és nem aggódnak. „Itt és most” élnek, nem törődnek a tegnap szomorúságaival és nem vetítenek kellemetlen bizonytalanságokat a jövőbe.

Higgadt emberekre a hit, szeretet, türelem, remény, alázatosság és őszinteség jellemző, valamint a gyakori imádkozás és az önértékelés és eufória jellemzi. Számukra az élet egyszerű és komplikáció mentes.
A higgadt embereket nem zavarják össze kvóták, időbeosztások és határidők. Megpróbálják betartani, teljesíteni azokat, de nem fognak úgy hozzáállni a kérdéshez, hogy a világ hirtelen megáll, ha nem teljesítenek olyan sokat ennyi és ennyi idő alatt. A higgadt emberek elfogadják a világot úgy, ahogy van. Ők nyugodtak. Sportban részt vesznek, játékosként vagy nézőként, sokat olvasnak, zenélnek, a helyi iskolába vagy a könyvtárba járnak kurzusokra, önkéntes munkákat vállalnak, barátokat látogatnak. Bőséges időt fordítanak hobbijaikra, múzeumba, koncertekre, parkba vagy a tengerpartra járnak, hosszú sétákat tesznek és észreveszik a kellemes dolgokat. A higgadt emberek érdeklődési köre olyan széles skálájú, amilyennek ők akarják és mindig találnak időt dolgokra, amit csinálni akarnak.

Belső béke és harag

A higgadtság nélkül termékeny talaja van az önzőségnek, haragnak, depressziónak, aggodalomnak, kétségbeesésnek, félelemnek, önbecsapásnak és a társaságtól, társadalomtól való visszavonulásnak. Bármelyik ezek közül visszavezethet egy alkoholistát az iváshoz. De a két legveszélyesebb állapot az önzőség és a harag.

A harag több alkoholistát tesz tönkre, mint bármi más. Ha egyszer a harag megjelenik, az elvetett mag növekszik, gyűlik, mint egy testi fájdalom. Ez az állandó, irritáló, gyengítő érzés eltérít a konstruktívabb és kellemesebb gondolatoktól és cselekedetektől. Ha megmagyarázhatatlan, megoldatlan marad, akkor veszélyes és romboló lehet.

Meg kell tanulnunk felismerni a haragot és meg kell tőle szabadulnunk, nem táplálni kell, különben nagy mennyiségben felgyülemlik és kezelhetetlenné válik. A harag eloszlatásával megtettük az első lépést a higgadt elmeállapot eléréséhez.
A belső béke nélkül nagy esély van arra, hogy haragtól és önzőségtől szenvedjünk. Olyan nagy ennek az esélye, hogy képes visszavezetni minket az ital általi fizikális és mentális megerősítéshez. Találkozhatunk számtalan probléma miatti aggodalommal és feszültséggel. Vernon Johnson tisztelendő ezeket a problémákat úgy kategorizálja: jogi, családi, házassági, anyagi, munkahelyi, fizikális, szociális, lelki. Mind végzetesek lehetnek olyan alkoholisták esetében, akik a belső béke hiányában nem képesek ezeket a problémákat a megfelelő megvilágításba helyezni.

Imádkozás és meditáció

Hogyan érhetjük el a belső békét?

Ez csak hirtelen megjelenik életünkben?

LEHETETLEN.

Tudatosan meg kell dolgoznunk érte. Erre elő kell készítenünk elménket. És erre a legjobb módszer a meditáció.

Sokan öntudatosan imádkoznak. Ezek a férfiak, nők és gyermekek is, ha megrémülnek valami veszélytől, akkor minden gond nélkül kimondják:”Istenem, segíts rajtam.” Az imádkozók nagy része anyagi javakat kér vagy félelmében teszi azt, vagy bűnbocsánatért esedezik. Az ima lehet szertartásos és előírt, mint az istentiszteleteken, a tömeg ünnepén összehívott gyűléseken vagy köszönetnyilvánításkor, de lehet teljesen személyes, szabad és spontán. A nyilvános és a személyes imádkozás kiegészítik egymást. De az imádság igazi célja a Felsőbb Hatalommal való szoros kapcsolat kiépítése. Ez nem kívánja szükségszerűen a térdre ereszkedést, a kezek összekulcsolását, a főhajtást. Sok ember többet merít az imából, ha egy olyan Istenhez intézi, aki mellette áll; habár az őszinte, hívő ember szeret úgy kommunikálni Istennel, ami nem lehetséges, szertartás útján. 

A meditáció? Semmi misztikus nincs benne. Nem kell követnie egy előírt formát, mint a Zen-nek, vagy a transzcendentális meditációnak.  Semmi támaszt vagy szertartásos előkészületet nem igényel. Gyorsan és könnyen tanulható. Gyakorolható buszon, mosogatás, takarítás közben, a repülőre vagy vonatra várakozva vagy sorban állás közben. De a legkielégítőbb módja a következők valamilyen variációja.

Keress magadnak egy csendes helyet tompa fénnyel. Mondd a családodnak, hogy ne zavarjanak a meditáció alatt. Ülj kényelmesen egy kényelmes fotelben. Segítségedre lehet egy lágy, pihentető háttérzene. Semmi rézfúvósok, vokálok. Olyasmi, mint Debussy: „Egy faun délutánja” c. műve. Ez segít, de nem nélkülözhetetlen. Végy néhány mély lélegzetet és fújd is ki őket. Szemeid csukd be, légy teljesen nyugodt. Engedd, hogy elméd kikapcsoljon. Fokozatosan éberré válsz belül, anélkül, hogy észrevennéd a tárgyakat körülötted vagy gondolkodnál. Engedd, hogy a figyelmed befelé forduljon. Ekkor sok tárgy és gondolat fog megjelenni előtted. Engedd, hogy szabadon áramoljanak. Ne próbálj leragadni egyiknél sem. Ha eszedbe jut egy probléma, ami bánt téged, ne próbáld megoldani. Engedd, hogy „eltávozzon”. Hamarosan tudatában leszel, hogy nincsenek előtted tárgyak, gondolatok sem terhelik tudatodat. Nem alvás ez, de nem fogsz észlelni semmi különöset a külvilágból. Érzéseid euforikusak lesznek. Azt fogod érezni, hogy sodródsz.

Engedd, hogy ez a fajta tudatállapot 10-15 percig tartson. Ne nézd az órádat. Az nem káros a meditációs folyamatra, ha több időt szánsz rá. Ahogy fejlődsz, egy idő után éber leszel és „felébredsz” a megfelelő időpontban. Amikor magadhoz térsz, úgy fogod érezni, hogy hosszú, pihentető álmod volt. Élénk és éber leszel. Higgadt leszel.
Az idő előrehaladtával észre fogod venni, hogy folyamatosan meditálsz. A nap folyamán lesznek olyan pillanatok, amikor tudatod sodródni fog, amikor semmi különösre nem gondolsz, csak kellemes dolgokra fog koncentrálni a tudatalattid. Élvezd ezeket a különleges pillanatokat. Lehet, hogy ezek épp most történnek, de még most sem leszel ezek tudatában mindaddig, amíg meg nem ismerkedsz a meditáció előnyeivel.

Módszereink megváltoztatása

A belső béke elérésének másik módja a tudatos törekvés az önzőség leküzdésére. Amikor önmagunkról gondolkodunk, akkor önkéntelenül foglalkoztatnak a következő jellegű kérdések: „Mi lesz, ha nem tudom kifizetni a lakbért? Mi lesz, ha lebetegszem? És, ha elvesztem az állásom?”

Mindenféle destruktív gondolataink támadnak, ha csak magunkkal vagyunk elfoglalva. Ez egészségtelen. Következésképpen egészséges, ha másokra is gondolunk. Mik az ő problémáik és hogyan segíthetnék rajtuk? Meglátogathatjuk őket a kórházban, ha betegek, ha alkoholisták, akkor elvihetjük őket az AA-gyűlésekre; megbízásokat teljesíthetünk a részükre, ha képtelenek rá. Meghallgathatjuk őket, ha bajban vannak, és szükségük van valakire.

A belső békét elérhetjük azáltal is, hogy megtervezzük napjainkat. A napot valamiféle napirend nélkül eltölteni olyan, mintha kormánylapát nélküli hajón utaznánk. Körkörösen haladnak előre. Az egyik pillanat éppen olyan, mint a másik. Ez a céltalanság frusztráló lehet és olyan szituáció kialakulását, eredményezheti, amelyben távol vagyunk a higgadtságtól (belső békétől).

Szükségtelen aggódnunk, ha valami kellemetlen dolgot kell végrehajtanunk, pl: egy nehéz telefonhívást megejteni, kedvesnek lenni azzal, akit nem kifejezetten szívelünk. Az ilyen dolgok a halál felé sodorhatnak minket. Ha ezek napirenden vannak (=aggodalmak) akkor el kell távolítanunk őket az útból, még mielőtt bármi mást tennénk. Ez megalapozza az utat a belső békéhez.

Írd meg azt a régen félretett levelet, tedd rendbe azt a szekrényt és fiókot.

Mindezek a feladatok alkotóak és jutalmazó jellegűek. Jó irányba fognak terelődni a gondolataink, ha ilyesmit csinálunk. A tudatunk nem önmagunkra fog koncentrálódni. El fogjuk érni a belső béke állapotát. Ez közhelynek tűnhet, de rá fogsz jönni, hogy így működik.
A humor is segíthet a belső béke elérésében. Mindannyian hallottuk a régi mondást: „A nevetés a legjobb orvosság.” Ez érvényes a rosszkedv és az aggodalmak belső békévé való átalakítására. Legtöbbünknek van valakije, aki melegséggel tölti el és megnevetteti. Ez az ember nem feltétlenül komédiás, csak egy kis humorérzékkel kell rendelkeznie, olyan valaki, aki minden szituációban lát valami mókásat, és aki képes átsugározni ránk ezt a gondtalan vidámságot. Ha van ilyen barátod, ápold a kapcsolatot. Ha nincs ilyen barátod, keress egyet; sok ilyen ember van. És magad is keresd a humort a zord, kegyetlen szituációkban is.

A belső béke elérése

Az AA lelki újjáéledésről beszél, ami előfeltétele a belső békének, és egy személyiségvonás megváltoztatásáról, amely szükséges az alkoholizmusból való felgyógyuláshoz. Ezt a lelki újjáéledést nem feltétlenül szükséges egy meglepő, riasztó látomással jelölni. Ehelyett a változás lehet folyamatos, alig észrevehető. Lehet, hogy kortársaink észreveszik rajtunk, de mi nem vagyunk tudatában. De eljön majd a pillanat, amikor azt mondhatjuk: „Jól érzem magam a bőrömben”.

Ez a mi lelki újjáéledésünk, a belső béke vezetője.

Amint elérjük az őszinteséget, többé nem a múltban élünk, s nem vetítjük azt ki a jövőbe. Nincs több „mi lenne, ha” vagy „lehet”. Nyugodtan fogunk élni, itt és most.

A belső béke elérése után mindennap imádkozni fogunk. Elimádkozhatjuk a belső béke imáját:

„Istenem, adj lelki békét annak elfogadására, amin változtatni nem tudok, bátorságot, hogy változtassak, amin tudok, és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget.”

Az AA-nak van néhány szlogenje, amiket a tagok arra használnak, hogy megőrizzék józanságukat.

Pl.:

Egy nap előrehaladás egyszerre.

Könnyű megtenni.

Élni és élni hagyni.

Fordítsd meg.

Csináld meg.

Ha működik, ne javítsd meg.

Ennek is el kell múlnia.

A be nem avatottaknak banálisnak tűnhetnek. De működőképesek. Tudatos ismétléssel a tudatalatti részévé válnak és felbukkannak a megfelelő időben, emlékeztetvén minket arra, hogy minden megváltozik és csak józanságunk lehet úrrá ezek fölött.

Egyik legnagyobb szabadságunk a választás szabadsága. Mi döntjük el, hogy iszunk vagy nem, eszünk vagy nem, jók vagy rosszak leszünk, boldogok vagy szánalmasak leszünk. És, ha a jó gondolatok mellett döntünk, jól fogjuk magunkat érezni. Tudatos erőfeszítések árán el tudjuk kergetni a bizonytalanságot, a félelmet azzal, hogy a dolgokat a jó oldaláról nézzük. Ugyanolyan könnyű optimistának lenni, mint pesszimistának. És a jó kilátások hosszan előrevisznek minket a belső békéhez vezető úton.

Egy óvó megjegyzés.

Lehet, hogy úgy gondoljuk túl nagy belső békével, rendelkezünk és nemtörődömökké válunk. Ezt elvezethetjük egy pontig, amikor önelégültté válunk, és ez visszajuttathat az iváshoz minket. Emlékezz, hogy mindig növekednünk, haladnunk kell a józanság útján. Néhány bekalkulálható kockázatot vállalnunk kell. Mérsékelni kell belső békénket elmélkedvén kis kihívásokon, problémákon, amelyekkel szembetalálkozunk a haladás során. Még sok tennivalónk van.
Ezzel az egyensúllyal, toleranciával és türelemmel az élet sokkal teljesebb lesz, mint hittük.

2 Megjegyzés:

MJ írta...

Igazán szép napot és kellemes hétvégét kívánok!

Bogriella írta...

Köszönöm szépen Kedves MJ és kívánom Neked is így utólag.

Megjegyzés küldése

 
A szavak ablakok vagy falak?! © Copyright 2010 | Design By Gothic Darkness |