A blog fő profilja, hogy a függőségekkel foglalkozzék saját tapasztalatból merítve. Kiemelten a társfüggéssel (kodependencia) és az alkoholizmussal. Úgy gondolom ez a két betegség, igen, betegség és nem jellembeli fogyatékosság, sok éve Magyarországon népbetegséggé nőtte ki magát. Szükséges foglalkozni vele.

(Saját tapasztalat a Melody Beattie meditációk alatt olvasható.)

Napi meditáció - ANYAGI FELELŐSSÉG - Október 21. - (Melody Beattie - 365 nap, 365 meditáció)

2010. október 21., csütörtök.„Amikor elkezdtem kigyógyulni a gyógyszerfüggőségből, először is hideg fejjel szembe kellett néznem zűrös anyagi helyzetemmel, és rájöttem, hogy tényleg nagy a zűr” – mesélte egy asszony.
Először nem kerestem valami sokat, de fontos volt nekem, hogy jóvátegyek bizonyos dolgokat. Évekkel azelőttről is voltak kifizetetlen számláim. Utol kellett érnem magam a számlák tekintetében. Kijózanodásom előtt sokkal több pénzem volt. De ahogy telt-múlt az idő, lassan, fokozatosan anyagi helyzetem is jobb lett. Újra hitelképes voltam. Volt egy bankszámlám és egy kis félretett pénzem.
Aztán feleségül mentem egy alkoholistához, és komoly leckéket kaptam a társfüggőségből. Elvesztettem önmagamat, az érzelmeimet, a józan eszemet, és semmivé vált az egész folyamat, ahogy megbirkóztam pénzügyeimmel. Közös bankszámlám lett a férjemmel, és ő annyira túlköltekezett, hogy a végén letiltották a számlát. Hagytam, hogy használja a hitelkártyámat, és ő teljesen leapasztotta.
Folyton kölcsönkértünk, hogy ezt a süllyedő hajót valahogy a felszínen tartsuk. Elég sokat kértünk kölcsön a szüleimtől is. Mire a társfüggőségből gyógyulni kezdtem, ismét rettentően zűrös anyagi helyzetbe keveredtem. A hajamat téptem, de egy csöppet sem számított, ki volt a hibás. Komoly anyagi gondokkal kellett szembesülnöm, és nem tudtam, sikerül-e valaha kilábalni belőlük.
Lassan, nagyon lassan megpróbáltam kimászni a gödörből. Lehetetlennek tűnt! Nem is akartam gondolni rá, annyira reménytelennek látszott. Mégis végig csináltam. És minden áldott nap megtettem, ami tőlem telt, hogy felelősséget vállaljak magamért.
Az első döntés, amelyet meg kellett hoznom, az volt, hogy anyagilag különváltam a férjemtől, és megvédtem tőle magam, amennyire lehetett, még a válás előtt és utána is. A következő döntésem arról szólt, hogy szembe kell néznem anyagi ügyeimmel, és újra fel kell építenem az egészet.
Nehezen ment. Több mint ötvenezer dollár volt a tartozásunk ugyanakkor sokkal kevesebbet kerestem, mint azelőtt. Úrrá lett rajtam a kétségbeesés: önbecsülésem a nullával volt egyenlő, alig maradt energiám. El se tudtam képzelni, hogy élem túl ezt a lidércnyomást.
De sikerült. Lassan, fokozatosan, Felsőbb Erőm segítségével újra kézbevettem az ügyeimet, és megszüntettem a káoszt.
Azzal kezdtem, hogy csak annyit költöttem, amennyit kerestem. Néhány hitelezőmnek kisebb összegekben visszafizettem a pénzt. Elengedtem azt, amire akkor nem voltam képes, és arra összpontosítottam, amit meg tudtam tenni.
Nyolc év telt el az óta. Nincs adósságom, amit akkoriban el sem tudtam képzelni. Kényelmesen megélek, van pénzem a bankban. Visszakaptam hitelképességemet. És szándékom szerint ez így is marad.
Soha nem akarom elveszíteni a pénzzel kapcsolatos józanságomat, és anyagi biztonságomat – még a szerelem vagy az alkoholizmus kedvéért sem. Isten és a Tizenkét Lépés segítségével ez sikerülni is fog.”
Gyógyulásunk folyamatában mindennap haladhatunk mentálisan, érzelmileg, spirituálisan, fizikailag és anyagilag.
Lehet, hogy rosszabbodik a helyzet, mielőtt javulni kezdene, mert az eddigi ködösítés helyett vállaljuk, hogy szembenézünk a valósággal. De, ha egyszer eldöntjük, hogy anyagi felelősséget vállalunk magunkért, jó úton vagyunk.
Istenem, segíts észben tartanom, hogy ami ma reménytelennek látszik, gyakran megoldódik holnap, akkor is, ha egyenlőre nem látom a megoldást. Ha eddig hagytam, hogy mások problémái ártsanak anyagi helyzetemnek, segíts ismét meghúznom a pénzzel kapcsolatos határaimat, - és meghatároznom, mi az, amit hajlandó vagyok elveszíteni. Segíts megértenem, hogy nem kell engednem, hogy mások anyagi felelőtlensége, szenvedélyei, betegségei vagy problémái anyagi kárt okozzanak nekem. Segíts, hogy élhessek jelenlegi anyagi körülményeim ellenére is és bízzam abban, hogy ha jóváteszem, amit kell, és felelősen viselkedem, minden jóra fordul.

Nekem sosem volt dugipénzem, sem az aktív függőségeim alatt, sem pedig utána. Így ment ez pár évvel ezelőttig, amikor is az exemről megtudtam olyan dolgokat a pénzzel kapcsolatban, amelyek teljesen lesújtottak. Szükségem volt erre, ugyanis ez a helyzet nyitotta fel teljesen a szemem, hogy valójában kivel is élek együtt.
Azóta, amikor csak tehetem, lecsípek kisebb összegeket a hazaadott pénzből. Így nagyobb biztonságban érzem magam, az anyagiak tekintetében. Emlékszem az első évben olyan sok pénzem összegyűlt, hogy égette a zsebem, elvásároltam. Aztán egy ideig bántottam magam miatta, bűntudatom volt, szégyenkeztem magam előtt. A következő alkalommal mind a családra költöttem, amikor nagyon meg voltunk szorulva anyagilag. Most vagyok a harmadik körben és nyugodt vagyok, mert ismét van egy kis vésztartalékom. Ma nincsen kényszerem arra, hogy elköltsem, tegnap sem volt és azt, hogy mit hoz a holnap, nem tudhatom. Viszont azt igen, hogy napról, napra figyelek, vigyázok az érzéseimre és amikor újból sugdosna a kényszerköltekezésem, alkalmazom a "Csak a mai nap-ot."
A 12 Lépéses Program előtti életemről írtam már egy másik meditációnál, amelyben részletesen elmondtam, hogyan és milyen technikák segítségével tartok ma ott, ahol tartok. Mint az észrevehető, egyre ritkábban engedek a kényszerköltekezéseimnek és ez a lényeg. Az, hogy a 12 Lépéses Program és Isten segítségével a mai napon már nem élem folyamatosan eme függőségemet, sikerült megszakítanom, amit nagyon köszönök és hálás vagyok érte.
A minap találtam egy függönypárt, ami nagyon jól mutatna a konyhaablakunkon és a gyerekek szobájában. Szerettem volna megvásárolni, akartam, és meg is van rá a pénzem, DE! állj-t parancsoltam magamnak, ugyanis az exem nővére egy hagyatékból megígérte, hogy megkapjuk a függönyöket. A 12 Lépéses Program megtanított és tanít ma is a kivárásra. Kivárok. Amennyiben mégsem tetszenének az ajándék függönyök, még mindig megvásárolhatom azokat, amelyeket kinéztem magamnak. 

Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

 
A szavak ablakok vagy falak?! © Copyright 2010 | Design By Gothic Darkness |