A blog fő profilja, hogy a függőségekkel foglalkozzék saját tapasztalatból merítve. Kiemelten a társfüggéssel (kodependencia) és az alkoholizmussal. Úgy gondolom ez a két betegség, igen, betegség és nem jellembeli fogyatékosság, sok éve Magyarországon népbetegséggé nőtte ki magát. Szükséges foglalkozni vele.

(Saját tapasztalat a Melody Beattie meditációk alatt olvasható.)

Szerveződőben a Névtelen Alkoholisták (újságcikk)

2010. február 22., hétfő.


Magyarországon első ízben tart konferenciát a mára világmozgalommá terebélyesedett Anonim Alkoholisták (Anonymous Alkoholics) New York-i központja. A Közép-Európa városait sorra járó két amerikai aktivista – vasárnapig a Mercure Buda Hotelben – szakemberek, érdeklődők, valamint a sajtó munkatársai előtt ismerteti az önszerveződés céljait és módszereit.
Az Egyesült Államok Akron városából 1935 júniusában indult kezdeményezés jelenleg 141 országban kétmillió tagot számlál. A résztvevők nem kötelezik el magukat különböző orvosi módszerek, egyházak vagy intézmények megváltó terápiáihoz, bár szívesen együttműködnek bármely tudományág és felekezet képviselőivel. A közösségi erőre építve teljes anonimitással segítenek egyéneket és széthullott családokat a gyógyulásban. Belső statisztikájuk szerint a hozzájuk forduló, leszokni próbálkozók fele kigyógyul, míg egynegyedük néhány visszaesés után lép a kijózanodás útjára. Hazánkban 1990-től létezik és terjed az A.A. hálózata, szervezői jelenleg 25 településen úgynevezett A.A.-meetingeken próbálják felkarolni az alkohol rabjait. A világ más részeihez hasonlóan a csoportok autonómok, a belépéshez elegendő az alkoholfüggőség beismerése. Tagdíjat nem szednek, külső anyagi támogatást nem fogadnak el: működésüket olyan adományokból fedezik, amelyeket volt vagy jelenlegi tagjaik juttatnak el hozzájuk. Magyarország előkelő helye a világ országainak fogyasztói listáján az utóbbi években sem változott. Mivel a lakosság mintegy 10 százaléka tekinthető érintettnek a kérdésben, a hazai szakemberek különösen fontosnak tartják az anonim kezdeményezések megjelenését. Ugyan a szerveződés életét kizárólag a betegek alakítják, s benne a szakemberek nem jutnak szerephez, mégis sok orvos kifejezetten javasolja pácienseinek, hogy a kezeléssel párhuzamosan járjanak A.A.-találkozókra. A betegek könnyebb tájékozódását már kilenc kiadvány segíti. A megjelentek közül többen érdeklődtek, hogy a drog vagy a játék rabjai miképpen csatlakozhatnak az A.A.-hoz. A válaszokból kiderült: a tengeren túlról érkező mozgalom nyitott mindenki felé, de otthoni tapasztalataik azt mutatják, hogy a különböző szenvedélyek áldozatainak érdemes külön szerveződniük, és így keresni a gyógyuláshoz vezető utat. 

Magyar Hírlap, 1995. május 20.

Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

 
A szavak ablakok vagy falak?! © Copyright 2010 | Design By Gothic Darkness |