A blog fő profilja, hogy a függőségekkel foglalkozzék saját tapasztalatból merítve. Kiemelten a társfüggéssel (kodependencia) és az alkoholizmussal. Úgy gondolom ez a két betegség, igen, betegség és nem jellembeli fogyatékosság, sok éve Magyarországon népbetegséggé nőtte ki magát. Szükséges foglalkozni vele.

(Saját tapasztalat a Melody Beattie meditációk alatt olvasható.)

Napi meditáció - Őszinteség a kapcsolatokban - Augusztus 20. - (Melody Beattie - 365 nap, 365 meditáció)

2010. augusztus 20., péntek.


Kapcsolataink vagy egy bizonyos kapcsolatunk paramétereinek meghatározásában legyünk egyenesek és őszinték.
Talán nincs még egy területe életünknek, amely ennyire tükrözné egyediségünket és egyéniségünket. Sokunk elkötelezett kapcsolatban él. Mások a találkozgatás idejét élik. Megint mások nem találkozgatnak. Van, aki azt kívánja, bárcsak találkozgatna valakivel. Vagy azt kívánja, hogy bárcsak elkötelezett kapcsolatban élne. Vannak, akik új kapcsolatba kezdenek gyógyulásuk után. Mások viszont kitartanak a régi mellett.
Vannak más jellegű kapcsolataink is. Barátságaink. A gyerekeinkhez, szüleinkhez, tágabb családunkhoz fűződő szálak. És a hivatásunk gyakorlásával együtt járó kapcsolatok. 
Fontos, hogy kapcsolatainkban őszinték és egyenesek legyünk. Az egyik olyan terület, ahol ezt bízvást megengedhetjük magunknak, a paraméterek megszabása. Eldönthetjük, kivel akarunk kapcsolatot teremteni – ezt Charlotte Kasl és mások is leírták – és megkérhetjük őket arra, hogy ők is őszintén mondják el, milyennek szeretnék látni ezt a kapcsolatot.
Nagyon zavaró lehet, ha egy kapcsolaton belül nem tudjuk pontosan hol állunk – akár munkahelyi, akár baráti, családi vagy szellemi kapcsolatról van szó. Jogunk van ahhoz, hogy nyíltan megmondjuk, mit várunk egy bizonyos kapcsolattól. De egy kapcsolat a két embert egyenlővé teszi, és mindkettőnek ugyanolyan jogokat ad. A másiknak is meg kell tudnia határozni az adott kapcsolatot. Jogunk van tudni, jogunk van megkérdezni, mit gondol róla. Ahogy neki is.
A legjobb politika az őszinteség.
Kijelölhetünk bizonyos határokat. Ha valaki intenzívebb kapcsolatot akar, mint mi, mondjuk meg pontosan, őszintén, mit szeretnénk, milyen szinten akarunk részt venni benne. Elmondhatjuk, milyen ésszerű elvárásai lehetnek velünk szemben, mert mi pontosan ennyit szándékozunk megadni. És hogy ő miképp birkózik meg ezzel, az már az ő dolga, beéri-e ennyivel.
Ha egy baráti kapcsolat zavart okoz, korlátokat szabhatunk neki.
Még gyermekeinkkel való kapcsolatunkat is meghatározhatjuk, ha túlságosan lehúznak és túllépik a paramétereinket. Meg kell határoznunk szerelmi kapcsolatunkat is, és azt, mit jelent e kapcsolat a két félnek. Jogunk van kérdezni, és jogunk van világos választ kapni. Jogunk van kifejteni a saját elvárásainkat. Ahogy a másik félnek is.
Az egyetlen célravezető politika az őszinteség, és az egyenesség. Előfordul, hogy nem tudjuk pontosan, mit akarunk. Néha a másik fél nem tudja. De minél hamarabb körvonalazni tudjuk – természetesen a másik fél segítségével – annál előbb eldönthetjük a helyes viselkedést.
Minél pontosabban meghatározzuk kapcsolatainkat, annál jobban meg tudjuk óvni benne integritásunkat. Jogunk van a határainkhoz, vágyainkhoz, szükségleteinkhez. Ahogy a másiknak is. Senkit nem kényszeríthetünk arra, hogy olyan szinten vegyen részt egy kapcsolatban, amelyen nem akar. Mindnyájunknak jogunk van ahhoz, hogy senki ne kényszerítsen semmire.
Az információ hatékony eszköz, és ha ismerjük egy kapcsolat meghatározását és határait, ez erőt ad ahhoz, hogy megőrizzük magunkat.
Egy kapcsolat kialakítása időt igényel, de bizonyos ponton ésszerű az az igényünk, hogy pontosan meg legyen határozva, és ismeretesek legyenek a határai. Ha a két fél meghatározása nem egyezik, joguk van új döntést hozni a megfelelő információk alapján, és ily módon óvni magukat.
Ma arra törekszem, hogy kapcsolataim világosak és őszinték legyenek. Ha vannak tisztázatlan vagy homályos kapcsolataim, és már elég időt adtam ahhoz, hogy kialakulhassanak, lépéseket teszek, hogy meghatározzam, milyen is ez a kapcsolat. Istenem, segíts, hogy megszabaduljak a félelemtől, s meghatározzam jelenlegi kapcsolataim valódi természetét. Vezess el a világossághoz, ajándékozz meg tiszta, egészséges gondolkodással. Segíts tudnom, hogy amit akarok, rendjén való. Segíts tudnom, hogyha ezt nem is kaphatom meg a másiktól, akkor sincs semmi baj azzal, amit akarok, legföljebb pillanatnyilag nem elérhető. Segíts megtanulnom, hogy vágyaim és szükségleteim, ne szaladjanak túlságosan előre, és adj erőt ahhoz, hogy egészségesen, a helyzetnek megfelelően válasszam ki, hol és hogyan teljesíthetem őket.

Számomra ez a meditáció a megfelelő kommunikációról szól, aminek hiányában voltam, amikor aktívan éltem a függőségeimet.
A kommunikáció hiánya sok zavart okozott az életemben. Mivel több mindent féltem megkérdezni a számomra fontos személytől, illúziókban éltem, azt hittem a választottam olyan, amilyennek én gondolom. Ez teljességében beigazolódott az ex férjemmel kapcsolatban. Több mint 20 évnek volt szükséges ahhoz eltelnie, hogy megláthassam a valóságot és mint egy hagyma héját, lehámozhassam egyik illúzió réteget a másik után. Nem kis feladat volt és bizony többször előfordult, hogy a valóság sok és sokként ért, győztem megemészteni.
Ma már élek a megfelelő kommunikációval, kérdezek és el is mondom a véleményemet, megmutatom a határaimat és igyekszem tiszteletben tartani a másik ember határait is.

Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

 
A szavak ablakok vagy falak?! © Copyright 2010 | Design By Gothic Darkness |